May 27, 2008

blog yourself

La recent incheiatele Olimpiade ale Comunicarii blogosfera a avut de suportat multe premii (nu, n-am castigat nimic!), ceea ce mi-a dat putin de gandit. De ce se vrea popularizarea acestui tip de comunicare? Si mai ales, ce tip de informatii se vor a fi impartasite prin posturi? N-am gasit un raspuns si nici nu-mi voi bate capul sa gasesc, insa e simplu, se vrea o blogosfera populata. Oamenii vor sa aiba ce citi cand ajung dimineata la munca, vor sa aiba ce comenta inainte de pauza de masa si vor sa starneasca controverse prin posturi scrise inainte de plecare, sa fie proaspete pentru dezbaterile din fiecare seara. Da, exagerez, e imaginatia mea la mijloc, blogosfera nu e second life..

Era o sectiune a concursului in care era premiat cel mai bun post care indemna lumea sa bloggereasca. Mi s-a parut o prostie, sincer. Ideea, zic eu ca n-ar fi trebuit fie sa convertim adepti ai acestei practici, ci doar ar trebui sa explicam ce este un blog, care este ideea fundamentala a lui. Si aici cred ca putem zabovi o vreme. Blogul seamana cu un jurnal, online. Este un caiet cu insemnari digitale, de orice tip: de la banale linkuri, la filmulete, muzica si sondaje. Cine poate intra in posesia unui astfel de caiet? Evident ca oricine si mai mult, e gratis! Se si poate imparti, avand mai multi proprietari sau se poate tine ascuns, doar pentru sine. Pe el pot aparea oricate insemnari, postate oricund, de oriunde. Un alt mare avantaj e ca nu-l poti pierde, chit ca a facut mama curat prin carti sau ai avut nevoie disperata de caiete pentru cornete, blogul nu va disparea de la locul lui. Cam asa sta treaba cu blogspot, wordpress sau alte librarii online.

Si totusi despre ce sa scri in el? Asta depinde de fiecare, exista bloguri cu poze, bloguri cu filme, bloguri cu recomandari de petrecere a timpului liber, bloguri cu poezii etc. Eu am ales blogul personal, plin de nimicuri. Nu l-am facut privat pentru ca n-am nimic de ascuns. Am scis in el ce mi-a venit, am postat ce-am vrut, fara absolut nicio retinere. Probabil ca, privind din afara pare o insiruire de aberatii, majoritatea scrise la ore tarzii, de sinceritate. Sunt chiar cateva scrise in momente in care nu eram tocmai treaz. Si evident ca nimeni n-o sa inteleaga ce dracu' insemana toate bazaconiile aruncate intr-un asemea hal. Carpe diem, prieteni! Nici n-aveti idee cu ce placere recitesc acele posturi, imi aduc aminte de stari, de intamplari, de ochi, de nopti, de cantece, de meciuri, de absolut tot ce mi-a placut si am imortalizat in cuvinte.

Ca o concluzie, da, promovez blogosfera! Nu pe cea comerciala, pe cea sincera, personala. Vreau sa vad un mar cu ochii tai, vreau s-aud marea cu urechile ei si vreau sa simt ploaia alaturi de voi.

2 comments:

Anonymous said...

Cel mai bun post care sa indemne lumea la blogging? Eu nu-mi amintesc sa fi existat categoria asta.
Cat despre sinceritatea pe bloguri..nu le poti cere tuturor sa fie sinceri atunci cand scriu. Multi nu sunt nici in real-life. :)

Unknown said...

ai dreptate, my bad! :) tineam eu ceva minte si anume un mail primit de la organizatori, care ne indemnau la o popularizare a blogosferei prin redactarea unui post despre cum sa ingrijesti un blog ;)

Cat despre partea a doua a mesajului, eu vreau si pot sa le cer sa fie siceri, macar atunci cand scriu. Ca ei ma pot sau nu asculta, nu prea mai depinde de mine :p